FFoglalás
Menu

Skip to Content

Blog

Hello Buksi, köszi, hogy megtartod

Igen-igen, tudom most nehéz vele: furán néz ki és fura dolgokat csinál és még az is lehet, hogy megfertőződik, de nagyon fontos: csak ők kaphatják el, te biztosan nem.

Bírd ki vele ezt az időszakot, talán majd hálás lesz érte, hogy átvészelted vele és hidd el, mentek még kirándulni, nagyokat játszotok, mint rég.

Sok embert látunk, akik magányosan kóborolnak az utcákon, lehajtott fejjel, magukba roskadva – lehet, hogy őket már mind kidobálták a pajtikáid, mert képtelenek arra, hogy hiteles forrásból tájékozódjanak?

A te gazdád nincs köztük, ugye Buksi? Te bölcsebb vagy annál, hogy kidobd szegényt, mert megijedtél, hogy megfertőz majd.

Persze, néha tényleg megérdemelné, hogy megválj tőle, de mire menne nélküled? Semmi sem maradna, csak a szürke,  egyforma hétköznapok – egyedül. Ki vidítaná fel minden nap? Ki adna erőt a következő naphoz? Senki. Te vagy az egyetlen, Buksi, akire számíthat, akitől szebbek lesznek ezek a rémes napok.

Tartsd meg és ne félj – ha meg is betegszik, rád akkor is szüksége lesz és te ott leszel! Csak te, Buksi!

Köszi, hogy nem dobod ki.

Ember, vigyázz! tükörbe kell nézned holnap is!

https://maok.hu/content/_common/attachments/maok_kozlemenye_allattartoknak_covid-19_jarvanyrol.pdf

https://www.who.int

Foto: pinterest

READ MORE

Kutyamancs a COVID-19 járvány idején

A kutyának bizony sétálni kell, ha van járvány, ha nincs. Efelől nem is igazán van kétsége senkinek, de azt már talán kevesebben mérik fel, hogy a séták után a mancsokat ebben az időszakban kicsit nagyobb odafigyeléssel kell ápolni.

De kezdjük az elején: A mancsápolás amúgy is régóta böki a csőröm, illetve annak teljes hiánya. Csak és kizárólag télen – de akkor is csak abban az esetben, ha havazik – van halvány érdeklődés a mancsápolók iránt! Ha kicsit jobban belegondolunk, beláthatjuk, hogy a mancsápoló lényege nem abban rejlik, hogy séta előtt jól bekenjük a mancsokat, majd mire a lépcsőházból kiérünk már nincs rajta semmi, és mehetünk a fagyos, felsózott aszfaltra :O Miiii? Akkor meg hogyan? Nem lövök le túl nagy poént, ha elmondom: a mancsok ápoltságának trükkje – mint minden más testrészé – a rendszeres és folyamatos hidratálás.  A kezedet sem csak akkor kened, amikkor hógolyózni mész, ugye? Karbantartjuk és ezzel máris megóvtuk a kiszáradástól és az  ezzel járó kisebesedéssel, aminek az eredménye, hogy marja a fagyos felsózott talaj és iszonyú fájdalmat okozunk a kutyának!

Hurrá, máris előrébb vagyunk, rátérhetünk a jelenlegi állapotra:

Az ápolt, egészséges mancs puha, sima. Nincsenek berepedezések, hólyagok, stb. Ha ezt kipipálhatjuk, mehetünk is sétálni! A gond most inkább a hazatéréskor van: mibe töröljem a kutyám lábát? Vagy áztassam az egészet úgy, ahogy van valami fertőtlenítőbe? Tedd fel a kérdést magadnak: magaddal megcsinálod? Nem. Akkor vele se tedd! Sok-sok posztot láttam, hogy a kiskutya lába lángvörös, be van gyulladva, mert egy felelület(!) fertőtlenítő szert tettek rá….könyörgöm, ne már! Amit megtehetsz, az az, hogy óvatosan a saját kézfertőtlenítődből vagy egy kutyáknak (ha nem kapsz, embereknek) készült antivirális (nem elég az antibakteriális – hisz nem baktériumról beszélünk ) törlőkendővel megtörlöd, és amikor felszívódott, ápolod mancsápolóval!

Ne tedd azt a kutyáddal, amit magaddal nem tennél!

Remélem, hasznosnak találtad a cikket.

READ MORE

Vendégcikk: Miért eszik füvet a kutyád?

Egy állatbőrbe bújt fűnyíróval élsz együtt? Néhány gazdi háziállata úgy vacsizza a füvet a ház körül vagy a közeli kutyaparkban, mintha a kedvenc nasija lenne. És néhány kutya ezután kihányja a frissen lelegelt füvet. Senki sem tudja biztosan, hogy bizonyos kiskutyáknál miért jön elő ez a szokás, de összegyűjtöttünk néhány nyomot, amire érdemes figyelni.

 

Már akkor sem érzik jól magukat.

Néhány szakértő úgy gondolja, hogy a kutyák azért esznek füvet mert fáj a hasuk. Az a teóriájuk, hogy a zöld anyagok megtisztítják a szervezetüket, mint a természetes saválló. Bár, valójában a fűevéstől egyszerűen hányni fognak, ami nem egy kellemes élmény se a kutyának se a gazdijának.

Az egyik módja, hogy megállapítsuk hogy gyomor problémák állnak e a fűevés hátterében az, ha követjük a gyakoriságát. Ha minden nap csinálják, valószínűleg nincs köze a gyomrukhoz. Abban az esetben ha csak hellyel-közzel csinálják, vagy azután hogy valami újat ettek, lehet hogy tényleg gyomor problémához van köze.

 

Hiányos étrend

Másik lehetséges magyarázat arra, hogy kedvenced úgy legeli a füvet, mint a bocik, hogy az étrendjük nem tartalmaz bizonyos tápanyagot, amire a testének szüksége van. Ez akkor jöhet elő, ha mostanában váltottál kutyaeledelt, és az új márka nem tartalmazza a rostot, amire kedvencednek szüksége van (erről részletesebben itt tájékozódhatsz.

Csak úgy mint nekünk, a kutyák emésztőrendszerének is szüksége van különböző féle tápanyagokra, a proteintől kezdve a rostokig, azért hogy egészségesek maradjanak. Ha kutyusod eledele nem biztosít neki elég rostot, azon anyagok növekedésére sóvárog majd, amik megmagyarázhatják a fűevési hajlamát. Hogy ezt elkerüld, gondoskodj róla, hogy a kutyaeledel amit veszel nem tartalmaz töltőanyagokat, de megvannak benne a szükséges vitaminok és ásványi anyagok életkor és méretspecifikus részei.

 

Unatkoznak

Hosszú séták, egy kis játékidő, vagy szimpla odabújás a fotelben; a kutyusod szereti ha odafigyelsz rá. Ha úgy érzik elhanyagoljuk őket, bármit megtesznek, hogy rájuk figyeljünk akár egy rosszcsont kölyök. Ha kedvenced tisztában van vele, hogy nem szereted ha füvet eszik, már csak azért is megcsinálja, hogy elérje hogy rá figyelj.

Ha a kutyád valószínűleg enni fogja a füvet, amikor kint vagytok az udvarban, játssz vele interakítv játékokat. Egy erős, kutya-biztos rágóka jó a kinti játszadozáshoz, hogy elterelje a figyelmét a fűben legelésésről.

 

Veszélyes?

Mindent egybevetve, feltéve hogy a fű amit esznek nincs rovarirtóval vagy más vegyszerrel permetezve, a fűevés nem feltétlenül káros a kutyáknak. De, ha a kutyád sokat „nyírja” a füvedet, lehet hogy valami másnak a tünete. A biztonság kedvéért mindig egyeztess az állatorvossal, ha bármilyen egészségügyi dologról van szó.

 

A cikket a cricksydog.hu készítette.

READ MORE

“Extra mini yorkie-m van. Legalábbis azt hittem. Átvertek?”

Röviden? Igen, csúnyán!

A kutyakozmetikusnak az összes hazánkban elterjedt fajtát ildomos ismernie és érdemes tisztában lennie a fajta standard-ekkel is, hogy tisztességesen el tudja végezni a munkáját. Minden fajta leírásában szerepel többek között az elvárt méret, súly, a szőrzet színe, struktúrája. Egészségügyi okokból vagy az életkornak megfelelően ez eltérhet, de egyértelműen megfogalmazza mi az elvárás az adott fajta esetén.

Az eredeti fajtastandard itt olvasható:

http://www.fci.be/Nomenclature/Standards/086g03-en.pdf

Minden yorkie tulajdonosnak ajánlom figyelmébe…

Amit kiemelnék, mint kutyakozmetikus:

“Szőr: Középhosszú testszőr, teljesen egyenes (nem hullámos), fényes, finom, selymes szerkezetű, nem göndör, nem gyapjas, a mozgást sose korlátozza. A fejen és a fangon lévő lelógó szőr („fall”) hosszú, telt arany-tan színű, ugyanakkor oldalt a fejen, a fültövön és a fangon intenzívebb színű, és itt különösen hosszúnak kell lennie. A fejen lévő tan szín nem terjedhet ki a tarkóra, nem lehet kormos, és nem vegyülhet bele sötétebb szőr.

Szín: A sötét acélkék (nem ezüstös kék) a nyakszirtcsonttól a faroktőig terjed, semmiképpen nem vegyülhet bele szürkés sárga, bronzszínű vagy sötét szőr. A mellen lévő szőrzet telt, világos tan színű. Az összes tan szőr tövénél sötétebb, mint a közepe táján, a vége felé pedig még világosabb.

Súly: Legfeljebb 3,2 kg.

Kizáró hibák: agresszív, vagy túlzottan félős kutyák, bármilyen egyértelmű fizikai vagy viselkedésbeli eltérést mutató kutyát ki kell zárni.”

A yorkshire terrier egy méretben létező fajta!

A méret folyamatos csökkentése több divatos (?) fajtán is megfigyelhető… A kereslet diktál – a kínálat kiszolgál… A hajdani patkány és kisebb rágcsálók elfogására kitenyésztett terrier mára divat kiegészítő lett.

Ennek eredményeként a szaporítók is ellepték a piacot. Kicsi kell? Olcsó? Nem gond. A fajta nemesítése, a génállomány tökéletesítése, az egyedek egészsége nem szempont. Kell egy kan és egy szuka. Persze mindkettőből a legkisebb (amit halkan jegyzem meg, a természetes szelekció kivet magából – magyarul az anyakutya nem neveli fel). A legkisebb egyedek kiválasztása tehát teljesen természetellenes. Ezekből a kvázi selejt egyedekből elkezdődik a kutyagyártás, ami további állományromláshoz vezet. A kis méret amellett, hogy cuki, hozza a borzasztó hátrányos tulajdonságokat (ideggyenge, fajtától teljesen idegen viselkedés, szervi megbetegedések, stb.) is magával, amit egy tenyésztő nem enged meg magának, de aki a mennyiségre megy annak bőven belefér.

Az úgynevezett “nagy méretű yorkie” ugyanez pepitában… nem létezik 7-10 kilós yorkie. Ő valami, valami más. Hogy mi? Senki sem tudja, a kutya megalkotója sem.

Törzskönyv? Oltás? Szűrések? Szakértelem? Felelősség? Az nem jár az olcsó kutya mellé.

Egy dologgal lassan szembe kellene néznie a kutyás társadalomnak. Ezt a helyzetet azok generálják, akik megveszik a “portékát”. Olcsó luxuscikk nincs, ez egy paradoxon. Egy fajtatiszta kutya drága (hogy miért, azt is szívesen megosztom veletek) és a felelős állattartás sem olcsó. (lásd: előző cikk) Ezt nehéz megértetni a szlovák rendszámú, lízingelt, rokkant parkolójegyes, használt prémium autók országában, ahol a látszat a lényeg…

Szegény yorkshire terrier került – talán már többedjére pellengérre. J

A leírtak sajnos nem csak rájuk igaz, hanem minden fajtára, amit a balsorsa divatossá tett. Ez a helyzet a “kis fehér szőrös izékkel”, amiket senki nem tud megmondani minek adott el a kedves kutyagyáros..

Remélem segítettem, addig is várom a kutyatartással, gondozással, ápolással kapcsolatos kérdéseket e-mailben (hello@zoldkutya.hu), messengeren (bármelyik szalon facebook oldalán) vagy személyesen!
Zöld Kutya – nem csak csináljuk, értünk is hozzá!

READ MORE

“Kutya vásárlás előtt állunk. Nézegetünk a neten, kikérjük több ember véleményét. Tudnál nekünk ajánlani valamit első kutyának? Előre is köszi!”

Ha már gondolkodtatok rajta, az már szuper, nem sokan vannak így…

Nem az eltántorítás a célom az írásommal, hanem egy nagy döntés felelős átgondolása. Szerintem a kutyatartás nem való mindenkinek és szerencsére nem is kötelező. Ne vegyél kutyát csak azért, mert a gyerek szeretne. Ne vegyél, ha nem szereted a hosszú távú elköteleződést. Nem kell kutya, ha a lakásod, ruháid épsége a legfontosabb. Nem kell kutya, ha a saját kényelem a legfontosabb a számodra.

Játszani kell, sétálni kell, akkor is ha buli volt előző este, ha esik a hó vagy szakad az eső. Meg akkor is, ha semmi kedved nincs kimozdulni…

Ne vegyél kutyát azért mert másnak is van és azért meg pláne ne mert elképesztően jól menne az új cipődhöz…

Ejtsünk pár szó az anyagiakról. Nem, egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszik. Te sem a legolcsóbb ételt vásárolod magadnak. Az oltások, prevenciós készítmények és a többi sem olcsók és ezek nem csak egyszer kellenek és nem is csak ajánlottak… . Előfordulhat, hogy beteg lesz és egy vagyonba fog kerülni az állatorvos és a gyógyszer. A kutyád szőrét karban kell tartanod és rendszeresen szakértő kutyakozmetikushoz kell vinned.

Abban az esetben, ha eddig nem tántorítottalak el, akkor jöhet a következő kérdés, a milyen fajta… Amennyiben kölyköt szeretnél, fajtatisztát, akkor irány egy jó nevű tenyésztő. Az viszont nem lesz olcsó, hogy miért az egy másik téma. (ha mégis “olcsó” akkor az egy szaporító, de ezt megint egy másik írásban fejteném ki) Most csak annyit írnék ide, hogy fel nem foghatom miért, de emberek simán kifizetnek több százezer Forintot a legújabb telefonért, amit két évig ha használnak, de egy társat 10-15 évre az interneten vesznek vagy egy parkolóban 30 ezerért… Utána meg megy a sírdogálás, hogy a yorki 8 kiló…

Amennyiben nincs konkrét elképzelésed vagy nincs még határozott véleményed, akkor a menhelyeken is körülnézhetsz. Annyi van, mint égen a csillag. Hála mindazoknak, akiket a bevezetőben leírtam. Itt vannak azok a kutyák, akiknek az anyjától muszáj volt lehozni egy almot, mert a valaki azt mondta. Azok akik neveletlenek, ugatnak, harapnak…(na vajon miért). Valamint akik túl kicsik vagy túl nagyok, esetleg azért mert kellettek a gyereknek, de már nem… (sebaj, kutyus kuka, majd a cicát szeretni fogja…) Esetleg Fifi és Csöpi szerelemgyereke, mert ivartalanítani állatkínzás, de kölyköket kitenni az utcára az nem… Egy szó mint száz, a felelős állattartásnak hála a menhelyekről szinte bármilyen kutyát beszerezhetsz. Azt tudnod kell, hogy a legtöbb helyen téged is fel fognak mérni, hogy alkalmas vagy e az állattartásra, mert nekik sem céljuk, hogy egy hónap múlva visszakerüljön az a szerencsétlen.

Konkrét fajtát nem fogok neked mondani több okból sem, ahhoz jobban kellene ismernem az igényeidet, habitusodat, szabadidőd mennyiségét és még millió dolgot. Amit javasolok a következő: gondold végig milyen tulajdonságaid vannak és magadhoz válassz kutya fajtát. Ne válassz nagy mozgásigényűt, ha a mosdóba is kocsival mész. Ne válassz vadász kutyát, ha a szereted amikor a járda kopog a cipőd alatt… ugye érted mire gondolok….

Zárás képpen még egy dolgot szeretnék leírni! A kutya nem kerti törpe. Nem egy divatos kiegészítő. Nem testőr és nem gyerek. Nem lesz magától olyan “okos”, mint a Rex felügyelő. A kutya nem születik okosnak, a te munkád, energiád és időd teszi azzá…

Remélem segítettem, addig is várom a kutyatartással, gondozással, ápolással kapcsolatos kérdéseket e-mailben (hello@zoldkutya.hu), messengeren (bármelyik szalon facebook oldalán) vagy személyesen!

Zöld Kutya, nem csak csináljuk, értünk is hozzá!

READ MORE

RENDKÍVÜLI! A elmúlt hetekben rendszeresen megjelenő rovattól most eltérünk, az elmúlt napok nagy médiavisszhangot keltő eseményei miatt. Sok vendég, ismerős, kutyás és kolléga keresett meg, hogy mit tudok, mit hallottam és mi a véleményem. Úgy döntöttem, hogy itt osztom meg veletek!

Aki nem olvasta, a cikk itt (is) olvasható:

http://m.hvg.hu/…/20161024_tatabanya_kutyakozmetikus_yorksh…

Sem a védelmére kelni, sem agitálni nem szeretnénk senki ellen. Amit leírok, az a privát véleményem és néhány észrevétel, tapasztalat…

Az, hogy valakinek elpusztul a kedvence, tragikus akkor is, ha senki sem hibázott. Itt hatványozottan kerülnek elő az indulatok és az érzelmek, hiszen egy másik ember gondjaira bízta és nem tudni mi történt pontosan.

Részvétem a gazdájának.

Arról nincsenek kétségeim, hogy a sajtó torzított az eredeti képen, hiszen a szalagcím egy agyonvert kiskutyáról szól, a cikk végén pedig már a szakvélemény hiányáról beszél…

A hivatalos szakértői vélemény nélkül minden csak találgatás, de a célozgatás és az uszítás mindig olvasottságot generál…

Nálunk bárki megvárhatja a kutyáját sőt még egy finom kávét is kap, de önmagában az, hogy a kozmetikus megkéri a gazdát, hogy ne a helyszínen várja meg a kedvencét, normálisnak mondható. Ez általában nem azért van, mert a kozmetikust zavarja, hanem mert a kutyát teszi ki egy plusz ingernek… A gazdi szóban akarja nyugtatni, ültetni, egy helyben tartani, amivel épp ellentétes hatást ér el. A kozmetikai kezelést természetesen meg lehet várni, csak szépen, csendben egy helyben ülve, mert a beszéddel, mozgással, állandó ki-be járkálással a kutya sem fog egy helyben állni és fölöslegesen növeli a kezelés időtartamát.

Gondoljon bele, hogy a fodrász mit szólna, ha folyamatosan mozgatnánk a fejünket…

A szakma színvonaláról sajnos megvan a véleményem. Vannak nagyon tehetséges kollégák, de nem ők vannak többségben. Ma Magyarországon kis túlzással bárki lehet kutyakozmetikus. Egy pár hónapos tanfolyam és egy nyírógép elég is hozzá sajnos.

A szakma képtelen kivetni magából a kóklereket, mert szinte csak árverseny zajlik a piacon, a minőségi verseny helyett. Ezt sajnos a piac diktálja, de ez a gondolatmenet nagyon messzire visz… Ellenőrző testület nincs, a hatóságok sem kérnek az üzletnyitáshoz semmilyen végzettséget. Hazánkban mesterlevelet csak tavaly óta lehet szerezni. Nem nagy dolog de mégis egy alapvető hozzáértést feltételez… Én magam is akkor szereztem meg, az első csoporttal. Azóta csak ezzel lehetne elviekben tanítani a szakmát, gyakorlatban ez sem feltétel így bárki, bármit taníthat, aki kompetensnek érzi magát, szakmai elismerés vagy elismertség nélkül…

Egy ilyen tragédia borzalmas, a körülményektől függetlenül. Ki kell vizsgálni és meg kell(ene) hozni a megfelelő lépéseket, hogy többet ne fordulhasson elő. Éppen úgy szakmai berkeken belül, mint a képzési szinten, de tartok tőle ez egy hosszú és keserves folyamat lesz. Ami még emellett elszomorító, hogy mindez rengeteget árt a képzett, felkészült szakembereknek is!

READ MORE

„Nagyon szeretem a kutyákat. Innen jött az ötlet, hogy kutyakozmetikus szeretnék lenni! Mit tudsz javasolni, milyen tanácsot tudnál adni?”

Köszönöm a kérdést, igyekszem több oldalról körbejárni a témát, a tapasztalataimat szívesen megosztom veletek.

Először is: imádom a munkámat és szeretem az állatokat, semmi sincs, amit szívesebben csinálnék. Szerintem csak így érdemes… J

Tapasztalatom szerint az esetek többségében így kezdődik a történet, ahogy leírtad… J Szeretem a kutyámat, szeretem a kutyákat, tulajdonképpen nagyon jó lesz nekem egész nap gyönyörű kiskutyákkal játszani, simogatni és közben pénzt is keresni… Azonban ez egy kicsit árnyaltabb.

Gyakorlati és elméleti tanár is vagyok, így sok gyakornokkal, pályakezdővel találkozom. A tanfolyamok és a képzési rendszer is megérne egy misét, de ezzel most nem foglalkozom. A sikeres vizsga után sokan azt hiszik készen állnak, jöhet bármi! Itt szokott jönni az első csavar. Senki ne gondolja, hogy egy néhány hónapos tanfolyam egy szakmát ad a kezébe, aminek minden trükkjét, fortélyát ismeri. Alig néhány fajtával találkozik ez idő alatt személyesen és a kozmetikai eszközöknek csak egy töredéke fordult meg a kezében (ha megfordul). ilyenkor érdemes keresni egy mestert (bár elvileg csak ezzel lehetne tanítani… és mindenkinek sokkal jobb lenne ha ez így működne, de sajnos nem…) és bizony még egy jó ideig tanulni, amíg elsajátítjuk a megfelelő készségeket. Ezek sajnos nem hetek és nem is hónapok… E mellett szemináriumokra, továbbképzésekre járni, követni a nemzetközi elitet, esetleg külföldi mesterektől is tanulni… (erről Szilveszter fiam tudna mesélni, aki Tokióig ment, hogy megtanulja az uszkár nyírás rejtelmeit…) Tudom maximalista vagyok, de ki akar egy lenni a millióból, nem igaz? J

Mindezek után a tanultakat át kell ültetni a gyakorlatba. Beruházni, üzletet nyitni, ügyfélkört építeni, reklámozni és dolgozni. Sokan itt szembesülnek vele igazán, amikor a saját bőrünkön érezik, hogy nincs aki segítsen, hogy a kiskutyák (a szó ismétlés elkerülése végett nevezzük képzeletbeli kutyánkat Buksinak) szóval előfordul(hat), hogy Buksi nem aranyos. Buksi elharapná a torkod, pedig még sosem találkoztatok. Buksi bolhás vagy férges. Esetleg Buksi már nagyon öreg. De olyan is van, hogy Buksi elhanyagolt. Nagyon. Mert mondjuk egy éve senki rá sem nézett… (most a miérteket hagyjuk). Egy szó, mint száz Buksinak (is) jár a legmagasabb szintű ellátás, éppen úgy mint a saját kutyádnak! Ezekre a helyzetekre nem készítenek a könyvek és csak a szerzett rutin az, ami átsegíthet. Most két dolgot szeretnék tisztázni: egyrészt elnézést minden Buksi nevű kutya gazdájától, nem rájuk gondoltam! J A másik, hogy nem mindenki ilyen, de vannak extrém esetek.

A munkám krémjét, a habot a tortán a kiállítási kutyák teszik ki. Nem feltétlenül azért, mert szebbek vagy jobban hozzá vannak szoktatva a kozmetikai látogatásokhoz, mint civil társaik, hanem mert a munkám itt szakmai alapon kerül elbírálásra. Amikor a kutya egy nemzetközi versenyen nyer, akkor egy nemzetközi küllembíró a munkámat (is) bírálja, így ez egy komoly szakmai elismerés a kozmetikusnak is, a gazdája, a tenyésztője és persze a kutya mellett… Ahhoz azonban, hogy idáig eljusson az ember, bizony hosszú évek kitartó munkája és nagyon sok tanulás kell…

Remélem segítettem, addig is várom a kutyatartással, gondozással, ápolással kapcsolatos kérdéseket e-mailben (hello@zoldkutya.hu), messengeren (bármelyik szalon facebook oldalán) vagy személyesen!
Zöld Kutya, nem csak csináljuk, értünk is hozzá!

READ MORE

A kutyám nem engedi, hogy otthon fésüljem. Mit tegyek? Így is vállaljátok?

Ez bizony nagyon gyakran előfordul. Mint általában minden kutyás tevékenységhez, türelem és következetesség kell hozzá. A kutyákat egészen kicsi koruktól a fésüléshez és a kozmetikához kell szoktatni. Akkor természetessé válik és nincs gond. Ha nem így történt, akkor sincs semmi katasztrófa. Természetesen vállalunk renitenseket is! Nekünk több szempontból is előnyünk van, egyrészről a tapasztalat, másrészről a hazai pálya előnye a kozmetikában nálunk van. A fésűhöz szoktatást célszerű egy kozmetikai kezelés után kezdeni, hiszen egy csomómentes, tiszta szőrt könnyebb átfésüli, mint egy elhanyagoltat kibontani. Meg lehet próbálni az ölünkben vagy a földön is, de ha ott nem megy, érdemes egy asztalon próbálkozni. Ott nem a megszokott környezetében van és így kis helyzeti előnyhöz tudjuk juttatni magunkat.

Valamit azonban le szeretnék szögezni. Az otthoni szőrápolás nem helyettesíti a kozmetikust. Ez egy szakma, amit az ember évekig tanul és gyakorol.

Sokszor hoznak be olyan kutyákat, amelyiknek papírvágó ollóval, a család hajnyíró gépével “igazítanak” bele a szőrébe, vagy fazonírozzák… Ez egyrészről balesetveszélyes, másrészről nagyobb kárt tudnak okozni, mintha el sem hozták volna. Minden esetben elmondjuk, hogy az adott fajtához tartozó kutya szőre milyen időközönként igényel kezelést és hogyan tarthatják otthon minél tovább karban. Szóval mielőtt bárki otthon próbálkozna, kérem tájékozódjon személyesen a kutyakozmetikusánál! 🙂

Remélem segítettem, várom a kutyatartással, gondozással, ápolással kapcsolatos kérdéseket e-mailben (hello@zoldkutya.hu), messengeren (bármelyik szalon facebook oldalán) vagy személyesen!

Zöld Kutya, nem csak csináljuk, értünk is hozzá!

READ MORE

Mostanában sokat hallani a vadászbalesetekről. Ti is osztottatok meg cikket ezzel kapcsolatban. Tényleg nincs a kutyám biztonságban?

Ez a téma időről időre előkerül… Először tisztázzunk egy két dolgot:

 

Első:

A 2012. évi II. törvény (szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről) szerint „Veszélyeztetés kutyával”:

A kutyatartó, ha: a felügyelete alatt álló kutyát

  1. a) a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja,

b)természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen – a vadászkutya és a triflakereső (föld alatti gombakereső) kutya kivételével – póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja,

  1. c) szájkosár és póráz nélkül közforgalmú közlekedési eszközön – vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével – szállítja,
  2. d) élelmiszer-elárusító üzletbe, közfürdő területére vagy játszótérre – vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével – beenged, illetőleg bevisz, szabálysértést követ el.

Aki veszélyes ebét nem zárt helyen tartja, vagy nem helyez el a ház (lakás) bejáratán a veszélyes ebre utaló megfelelő figyelmeztető táblát, szabálysértést követ el.

Második:

A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) számú Kormányrendelet szerint:

Belterület közterületén – kivéve az ebek futtatására kijelölt területet – ebet csak pórázon lehet vezetni. Közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes. Közterületen az eb tulajdonosának biztosítania kell, hogy az eb sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen. Szájkosarat használni annak érdekében, hogy kutyánk se más állatot, sem pedig embert agresszív magatartásával, vagy harapásával ne veszélyeztessen – ha törvény, kormányrendelet vagy miniszteri rendelet a szájkosár használatát nem írja elő – kizárólag az egyed jellemzően agresszív magatartásának ismerete esetén kell.

 

Ezek az ide vonatkozó előírások. A kutyafuttatón kívül a póráz, kötelező, a szájkosár a gazda bölcs belátására van bízva.

Amit ezután írok, az a privát véleményem, mint kutyatartó. Éltem vidéken és éltem a fővárosban is kutyával. Agaraim és pulim voltak/vannak. Egyik fajta sem az a klasszikus értelemben vett öleb… Nagy a mozgásigényük és nem épp a futtatók kedvencei. Az egyik vadászna mindenre, a másik terelne, ha kell, ha nem… Így volt, hogy alternatív megoldást kerestem, de a kockázatokkal tisztában kell lenni.

A vadásztársaságok elérhetőségei könnyen megtalálhatóak és szívesen adnak felvilágosítást bármiről (például a vadász-szezon kezdetéről és végéről, hogy mást ne mondjak). Valamit azonban értsünk meg! A fő feladatuk a vadgazdálkodás. Ők elsősorban a vadat tartják szem előtt és adott esetben meg is védik őket. Igen, akár fegyverrel is! De! Szerintem, aki a sétálók mellől kilövi a kutyát az nem vadász, az egy idióta fegyverrel. A kettő nem ugyanaz!

Még egy fontos dolog!

A világ leg jól neveltebb és legcukibb kutyája (tudom a tiéd is az) is egy ösztönlény. Mint ilyen előtörhetnek belőle ösztönei bármikor. Legyen az egy vad, egy biciklis, egy visító kisgyerek… a mi feladatunk, hogy vigyázzunk rájuk! Használjuk azt a pórázt!

READ MORE

Vége a nyárnak, jön a hideg idő. Ilyenkor vihetem/érdemes e vinnem a kutyámat a kozmetikába vagy várjak vele tavaszig?”

Azzal kezdeném, hogy nem szeretnék álszent lenni. A kutyakozmetika (is) a vendégeiből él, így olyat senki nem fog mondani, hogy ne jöjjön… J

A gondozást a kutya szőre évszaktól függetlenül igényli. Némelyik többet, némelyik kevesebbet. A rövid szőrű kutya tulajdonosainak is ismerős a kép, amikor a bútorok, ruhák és minden tele van szőrrel. Ezen (is) sokat tud segíteni a kozmetikai kezelés. A lakásban tartott ebek esetében egy dolgot érdemes végiggondolni. Mennyit van a kutya kint a szabadban? Napi egy órát? Kettőt? Egy órát reggel, egy órát este. A többit a 20-25 fokos lakásban tölti. Mire készítsem fel a kutyát? A két órára a hidegben vagy a 22 órára a melegben? Vegyünk példának egy rövid szőrű magyar vizslát. Őshonos fajta, erre az éghajlatra tenyésztették. Vidáman “áttelel” hiszen amikor sétáltatjuk mozog, fut, szaglászik, játszik.

Kistestű, kisebb mozgásigényű fajtáknál, mondjuk egy yorkshire terriernél indokolt lehet egy kabát beszerzése, hiszen kevesebbet mozognak, rövid lábai miatt a talajhoz is közelebb vannak, ami sugározza a hideget, de itt sem érdemes nagy szőrben hagyni a kedvencként tartott kutyákat. Egyrészt a szőre leginkább a mi hajunkhoz hasonlóan, hőtartó funkcióval kevéssé rendelkezik. Másrészt a hám (ez egy külön téma lesz!), a kabát alatt a bunda filcesedik.

Az udvaron tartott kutyák esetében is fontos megjegyezni, hogy az elhanyagolt, koszos bunda nem megoldás a hideg ellen. “Összeáll” csomókba és elveszíti eredeti funkcióját. Az eredmény egy didergő kutya lesz, aminek a szőrét tavasszal már csak lenyírni lehet, mert képtelenség kibontani… Nekik inkább egy megfelelő kennel és az évszaknak megfelelő táplálás lehet a megoldás.

Egy szó mint száz, a kutya és a gazdája érdekében is ajánlott a kozmetika látogatása egész évben, mert a kültakaró ápolása, gondozása nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi és higiéniai kérdés is!

Remélem segítettem, várom a kutyatartással, gondozással, ápolással kapcsolatos kérdéseket e-mailben (READ MORE

error: