Ez a téma időről időre előkerül… Először tisztázzunk egy két dolgot:

 

Első:

A 2012. évi II. törvény (szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről) szerint „Veszélyeztetés kutyával”:

A kutyatartó, ha: a felügyelete alatt álló kutyát

  1. a) a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja,

b)természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen – a vadászkutya és a triflakereső (föld alatti gombakereső) kutya kivételével – póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja,

  1. c) szájkosár és póráz nélkül közforgalmú közlekedési eszközön – vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével – szállítja,
  2. d) élelmiszer-elárusító üzletbe, közfürdő területére vagy játszótérre – vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével – beenged, illetőleg bevisz, szabálysértést követ el.

Aki veszélyes ebét nem zárt helyen tartja, vagy nem helyez el a ház (lakás) bejáratán a veszélyes ebre utaló megfelelő figyelmeztető táblát, szabálysértést követ el.

Második:

A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) számú Kormányrendelet szerint:

Belterület közterületén – kivéve az ebek futtatására kijelölt területet – ebet csak pórázon lehet vezetni. Közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes. Közterületen az eb tulajdonosának biztosítania kell, hogy az eb sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen. Szájkosarat használni annak érdekében, hogy kutyánk se más állatot, sem pedig embert agresszív magatartásával, vagy harapásával ne veszélyeztessen – ha törvény, kormányrendelet vagy miniszteri rendelet a szájkosár használatát nem írja elő – kizárólag az egyed jellemzően agresszív magatartásának ismerete esetén kell.

 

Ezek az ide vonatkozó előírások. A kutyafuttatón kívül a póráz, kötelező, a szájkosár a gazda bölcs belátására van bízva.

Amit ezután írok, az a privát véleményem, mint kutyatartó. Éltem vidéken és éltem a fővárosban is kutyával. Agaraim és pulim voltak/vannak. Egyik fajta sem az a klasszikus értelemben vett öleb… Nagy a mozgásigényük és nem épp a futtatók kedvencei. Az egyik vadászna mindenre, a másik terelne, ha kell, ha nem… Így volt, hogy alternatív megoldást kerestem, de a kockázatokkal tisztában kell lenni.

A vadásztársaságok elérhetőségei könnyen megtalálhatóak és szívesen adnak felvilágosítást bármiről (például a vadász-szezon kezdetéről és végéről, hogy mást ne mondjak). Valamit azonban értsünk meg! A fő feladatuk a vadgazdálkodás. Ők elsősorban a vadat tartják szem előtt és adott esetben meg is védik őket. Igen, akár fegyverrel is! De! Szerintem, aki a sétálók mellől kilövi a kutyát az nem vadász, az egy idióta fegyverrel. A kettő nem ugyanaz!

Még egy fontos dolog!

A világ leg jól neveltebb és legcukibb kutyája (tudom a tiéd is az) is egy ösztönlény. Mint ilyen előtörhetnek belőle ösztönei bármikor. Legyen az egy vad, egy biciklis, egy visító kisgyerek… a mi feladatunk, hogy vigyázzunk rájuk! Használjuk azt a pórázt!