Ez bizony nagyon gyakran előfordul. Mint általában minden kutyás tevékenységhez, türelem és következetesség kell hozzá. A kutyákat egészen kicsi koruktól a fésüléshez és a kozmetikához kell szoktatni. Akkor természetessé válik és nincs gond. Ha nem így történt, akkor sincs semmi katasztrófa. Természetesen vállalunk renitenseket is! Nekünk több szempontból is előnyünk van, egyrészről a tapasztalat, másrészről a hazai pálya előnye a kozmetikában nálunk van. A fésűhöz szoktatást célszerű egy kozmetikai kezelés után kezdeni, hiszen egy csomómentes, tiszta szőrt könnyebb átfésüli, mint egy elhanyagoltat kibontani. Meg lehet próbálni az ölünkben vagy a földön is, de ha ott nem megy, érdemes egy asztalon próbálkozni. Ott nem a megszokott környezetében van és így kis helyzeti előnyhöz tudjuk juttatni magunkat.

Valamit azonban le szeretnék szögezni. Az otthoni szőrápolás nem helyettesíti a kozmetikust. Ez egy szakma, amit az ember évekig tanul és gyakorol.

Sokszor hoznak be olyan kutyákat, amelyiknek papírvágó ollóval, a család hajnyíró gépével “igazítanak” bele a szőrébe, vagy fazonírozzák… Ez egyrészről balesetveszélyes, másrészről nagyobb kárt tudnak okozni, mintha el sem hozták volna. Minden esetben elmondjuk, hogy az adott fajtához tartozó kutya szőre milyen időközönként igényel kezelést és hogyan tarthatják otthon minél tovább karban. Szóval mielőtt bárki otthon próbálkozna, kérem tájékozódjon személyesen a kutyakozmetikusánál! 🙂

Remélem segítettem, várom a kutyatartással, gondozással, ápolással kapcsolatos kérdéseket e-mailben (hello@zoldkutya.hu), messengeren (bármelyik szalon facebook oldalán) vagy személyesen!

Zöld Kutya, nem csak csináljuk, értünk is hozzá!