Azzal kezdeném, hogy nem szeretnék álszent lenni. A kutyakozmetika (is) a vendégeiből él, így olyat senki nem fog mondani, hogy ne jöjjön… J

A gondozást a kutya szőre évszaktól függetlenül igényli. Némelyik többet, némelyik kevesebbet. A rövid szőrű kutya tulajdonosainak is ismerős a kép, amikor a bútorok, ruhák és minden tele van szőrrel. Ezen (is) sokat tud segíteni a kozmetikai kezelés. A lakásban tartott ebek esetében egy dolgot érdemes végiggondolni. Mennyit van a kutya kint a szabadban? Napi egy órát? Kettőt? Egy órát reggel, egy órát este. A többit a 20-25 fokos lakásban tölti. Mire készítsem fel a kutyát? A két órára a hidegben vagy a 22 órára a melegben? Vegyünk példának egy rövid szőrű magyar vizslát. Őshonos fajta, erre az éghajlatra tenyésztették. Vidáman “áttelel” hiszen amikor sétáltatjuk mozog, fut, szaglászik, játszik.

Kistestű, kisebb mozgásigényű fajtáknál, mondjuk egy yorkshire terriernél indokolt lehet egy kabát beszerzése, hiszen kevesebbet mozognak, rövid lábai miatt a talajhoz is közelebb vannak, ami sugározza a hideget, de itt sem érdemes nagy szőrben hagyni a kedvencként tartott kutyákat. Egyrészt a szőre leginkább a mi hajunkhoz hasonlóan, hőtartó funkcióval kevéssé rendelkezik. Másrészt a hám (ez egy külön téma lesz!), a kabát alatt a bunda filcesedik.

Az udvaron tartott kutyák esetében is fontos megjegyezni, hogy az elhanyagolt, koszos bunda nem megoldás a hideg ellen. “Összeáll” csomókba és elveszíti eredeti funkcióját. Az eredmény egy didergő kutya lesz, aminek a szőrét tavasszal már csak lenyírni lehet, mert képtelenség kibontani… Nekik inkább egy megfelelő kennel és az évszaknak megfelelő táplálás lehet a megoldás.

Egy szó mint száz, a kutya és a gazdája érdekében is ajánlott a kozmetika látogatása egész évben, mert a kültakaró ápolása, gondozása nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi és higiéniai kérdés is!

Remélem segítettem, várom a kutyatartással, gondozással, ápolással kapcsolatos kérdéseket e-mailben ( LIKE0 facebookSHARE twitterbirdTWEET