Ha már gondolkodtatok rajta, az már szuper, nem sokan vannak így…

Nem az eltántorítás a célom az írásommal, hanem egy nagy döntés felelős átgondolása. Szerintem a kutyatartás nem való mindenkinek és szerencsére nem is kötelező. Ne vegyél kutyát csak azért, mert a gyerek szeretne. Ne vegyél, ha nem szereted a hosszú távú elköteleződést. Nem kell kutya, ha a lakásod, ruháid épsége a legfontosabb. Nem kell kutya, ha a saját kényelem a legfontosabb a számodra.

Játszani kell, sétálni kell, akkor is ha buli volt előző este, ha esik a hó vagy szakad az eső. Meg akkor is, ha semmi kedved nincs kimozdulni…

Ne vegyél kutyát azért mert másnak is van és azért meg pláne ne mert elképesztően jól menne az új cipődhöz…

Ejtsünk pár szó az anyagiakról. Nem, egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszik. Te sem a legolcsóbb ételt vásárolod magadnak. Az oltások, prevenciós készítmények és a többi sem olcsók és ezek nem csak egyszer kellenek és nem is csak ajánlottak… . Előfordulhat, hogy beteg lesz és egy vagyonba fog kerülni az állatorvos és a gyógyszer. A kutyád szőrét karban kell tartanod és rendszeresen szakértő kutyakozmetikushoz kell vinned.

Abban az esetben, ha eddig nem tántorítottalak el, akkor jöhet a következő kérdés, a milyen fajta… Amennyiben kölyköt szeretnél, fajtatisztát, akkor irány egy jó nevű tenyésztő. Az viszont nem lesz olcsó, hogy miért az egy másik téma. (ha mégis “olcsó” akkor az egy szaporító, de ezt megint egy másik írásban fejteném ki) Most csak annyit írnék ide, hogy fel nem foghatom miért, de emberek simán kifizetnek több százezer Forintot a legújabb telefonért, amit két évig ha használnak, de egy társat 10-15 évre az interneten vesznek vagy egy parkolóban 30 ezerért… Utána meg megy a sírdogálás, hogy a yorki 8 kiló…

Amennyiben nincs konkrét elképzelésed vagy nincs még határozott véleményed, akkor a menhelyeken is körülnézhetsz. Annyi van, mint égen a csillag. Hála mindazoknak, akiket a bevezetőben leírtam. Itt vannak azok a kutyák, akiknek az anyjától muszáj volt lehozni egy almot, mert a valaki azt mondta. Azok akik neveletlenek, ugatnak, harapnak…(na vajon miért). Valamint akik túl kicsik vagy túl nagyok, esetleg azért mert kellettek a gyereknek, de már nem… (sebaj, kutyus kuka, majd a cicát szeretni fogja…) Esetleg Fifi és Csöpi szerelemgyereke, mert ivartalanítani állatkínzás, de kölyköket kitenni az utcára az nem… Egy szó mint száz, a felelős állattartásnak hála a menhelyekről szinte bármilyen kutyát beszerezhetsz. Azt tudnod kell, hogy a legtöbb helyen téged is fel fognak mérni, hogy alkalmas vagy e az állattartásra, mert nekik sem céljuk, hogy egy hónap múlva visszakerüljön az a szerencsétlen.

Konkrét fajtát nem fogok neked mondani több okból sem, ahhoz jobban kellene ismernem az igényeidet, habitusodat, szabadidőd mennyiségét és még millió dolgot. Amit javasolok a következő: gondold végig milyen tulajdonságaid vannak és magadhoz válassz kutya fajtát. Ne válassz nagy mozgásigényűt, ha a mosdóba is kocsival mész. Ne válassz vadász kutyát, ha a szereted amikor a járda kopog a cipőd alatt… ugye érted mire gondolok….

Zárás képpen még egy dolgot szeretnék leírni! A kutya nem kerti törpe. Nem egy divatos kiegészítő. Nem testőr és nem gyerek. Nem lesz magától olyan “okos”, mint a Rex felügyelő. A kutya nem születik okosnak, a te munkád, energiád és időd teszi azzá…

Remélem segítettem, addig is várom a kutyatartással, gondozással, ápolással kapcsolatos kérdéseket e-mailben (hello@zoldkutya.hu), messengeren (bármelyik szalon facebook oldalán) vagy személyesen!

Zöld Kutya, nem csak csináljuk, értünk is hozzá!