Röviden? Igen, csúnyán!

A kutyakozmetikusnak az összes hazánkban elterjedt fajtát ildomos ismernie és érdemes tisztában lennie a fajta standard-ekkel is, hogy tisztességesen el tudja végezni a munkáját. Minden fajta leírásában szerepel többek között az elvárt méret, súly, a szőrzet színe, struktúrája. Egészségügyi okokból vagy az életkornak megfelelően ez eltérhet, de egyértelműen megfogalmazza mi az elvárás az adott fajta esetén.

Az eredeti fajtastandard itt olvasható:

http://www.fci.be/Nomenclature/Standards/086g03-en.pdf

Minden yorkie tulajdonosnak ajánlom figyelmébe…

Amit kiemelnék, mint kutyakozmetikus:

“Szőr: Középhosszú testszőr, teljesen egyenes (nem hullámos), fényes, finom, selymes szerkezetű, nem göndör, nem gyapjas, a mozgást sose korlátozza. A fejen és a fangon lévő lelógó szőr („fall”) hosszú, telt arany-tan színű, ugyanakkor oldalt a fejen, a fültövön és a fangon intenzívebb színű, és itt különösen hosszúnak kell lennie. A fejen lévő tan szín nem terjedhet ki a tarkóra, nem lehet kormos, és nem vegyülhet bele sötétebb szőr.

Szín: A sötét acélkék (nem ezüstös kék) a nyakszirtcsonttól a faroktőig terjed, semmiképpen nem vegyülhet bele szürkés sárga, bronzszínű vagy sötét szőr. A mellen lévő szőrzet telt, világos tan színű. Az összes tan szőr tövénél sötétebb, mint a közepe táján, a vége felé pedig még világosabb.

Súly: Legfeljebb 3,2 kg.

Kizáró hibák: agresszív, vagy túlzottan félős kutyák, bármilyen egyértelmű fizikai vagy viselkedésbeli eltérést mutató kutyát ki kell zárni.”

A yorkshire terrier egy méretben létező fajta!

A méret folyamatos csökkentése több divatos (?) fajtán is megfigyelhető… A kereslet diktál – a kínálat kiszolgál… A hajdani patkány és kisebb rágcsálók elfogására kitenyésztett terrier mára divat kiegészítő lett.

Ennek eredményeként a szaporítók is ellepték a piacot. Kicsi kell? Olcsó? Nem gond. A fajta nemesítése, a génállomány tökéletesítése, az egyedek egészsége nem szempont. Kell egy kan és egy szuka. Persze mindkettőből a legkisebb (amit halkan jegyzem meg, a természetes szelekció kivet magából – magyarul az anyakutya nem neveli fel). A legkisebb egyedek kiválasztása tehát teljesen természetellenes. Ezekből a kvázi selejt egyedekből elkezdődik a kutyagyártás, ami további állományromláshoz vezet. A kis méret amellett, hogy cuki, hozza a borzasztó hátrányos tulajdonságokat (ideggyenge, fajtától teljesen idegen viselkedés, szervi megbetegedések, stb.) is magával, amit egy tenyésztő nem enged meg magának, de aki a mennyiségre megy annak bőven belefér.

Az úgynevezett “nagy méretű yorkie” ugyanez pepitában… nem létezik 7-10 kilós yorkie. Ő valami, valami más. Hogy mi? Senki sem tudja, a kutya megalkotója sem.

Törzskönyv? Oltás? Szűrések? Szakértelem? Felelősség? Az nem jár az olcsó kutya mellé.

Egy dologgal lassan szembe kellene néznie a kutyás társadalomnak. Ezt a helyzetet azok generálják, akik megveszik a “portékát”. Olcsó luxuscikk nincs, ez egy paradoxon. Egy fajtatiszta kutya drága (hogy miért, azt is szívesen megosztom veletek) és a felelős állattartás sem olcsó. (lásd: előző cikk) Ezt nehéz megértetni a szlovák rendszámú, lízingelt, rokkant parkolójegyes, használt prémium autók országában, ahol a látszat a lényeg…

Szegény yorkshire terrier került – talán már többedjére pellengérre. J

A leírtak sajnos nem csak rájuk igaz, hanem minden fajtára, amit a balsorsa divatossá tett. Ez a helyzet a “kis fehér szőrös izékkel”, amiket senki nem tud megmondani minek adott el a kedves kutyagyáros..

Remélem segítettem, addig is várom a kutyatartással, gondozással, ápolással kapcsolatos kérdéseket e-mailben (hello@zoldkutya.hu), messengeren (bármelyik szalon facebook oldalán) vagy személyesen!
Zöld Kutya – nem csak csináljuk, értünk is hozzá!