A kutyaidomítás illetőleg a szocializáció leggyakoribb módszere az úgynevezett pozitívmegerősítéses technika. Ez azt jelenti, hogy a képzés során az eb jutalmat, leginkább jutalomfalatokat kap a helyesen elvégzett feladatokért cserébe. Egyes kutyáknál azonban ez nem működik, kérdés, hogy miért és mit tehetünk ilyenkor…

Több oka is lehet annak, hogy a kutyát látszólag hidegen hagyja a jutalomfalat és így a tanulás iránt sem mutat túlzott érdeklődést. Általában nem kell túl nagy dologra gondolni és hamar ki lehet deríteni a probléma miértjét. Nézzük most meg a leggyakoribb problémákat.

 

Miért nem motiválható a kutya étellel?

 

1) Túl sok az információ

Nagyon gyakori eset, hogy a kutyának igazából nem is a jutifalatokkal van baja, hanem egész egyszerűen túl sok információ veszi körbe. Ha az állatot egyszerre sok inger éri, akkor nem tud koncentrálni a feladatára és az ínycsiklandozó jutalomfalatok is hidegen fogják hagyni, mert más köti le a figyelmét.

2) Félelem és stressz

Gyakran a kutyusok azért nem nyitottak a nasikra és egészében az tanulásra, mert stresszesek, rosszabb esetben félnek. Akárcsak az embereknél, ilyenkor az ő étvágyuk is csökken. Ennek az állapotnak egyéb tünetei is vannak, mint az izgatottság vagy éppen a félénk, visszahúzódó viselkedés. Az első lépés, hogy megtaláljuk a szorongást kiváltó okokat és megszüntessük azokat.

3) Rossz minőségű eledel

A kutyáknak is meg van a maga ízlésvilága, egyik állat inkább a marhahúst, míg a másik a bárányt vagy éppen a halat részesíti előnyben. Ha az állatot nem lehet motiválni jutalomfalattal, lehetséges, hogy egész egyszerűen rossz „csalival” próbálkozunk. Sajnos egyre több kutyánál alakul ki csirkehús allergia , így érdemes csirkementes finomságokkal kínálnunk az ebet.

4) Nem megfelelő időzítés

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen időpontot választunk a kutya idomítására. Ennek következetesnek kell lenni, de nem mindegy, hogy mikor. Ha etetés után, teli bendővel próbáljuk rávenni az ebet, hogy teljesítse a kérésünket, akkor érthető, hogy nem lesz számára túl nagy motiváció a jutalomfalat.

5) Túletetés

Ha a kutya túl sok ételt kap és/vagy egész nap nassol, akkor is hidegen fogja hagyni a jutalomfalat. Ez teljesen érthető. Minek törje magát érte, ha korában és később is megkapja a finomságokat mindenféle ok nélkül is.

6) Rossz tapasztalat

Ha nem az első gazdi vagyunk, akkor az is elképzelhető, hogy a kutyát azért nem lehet tanulásra ösztönözni, mert korábbról rossz tapasztalatai vannak.

Tippek és trükkök, ha finomságokkal nem motiválható a kutya a tanulásban

Amennyiben a kutya láthatólag nem motiválható eleséggel, úgy meg kell keresni a probléma okát, és meg kell próbálni orvosolni azt. Abban az esetben, ha ez nem lehetséges, úgy egyéb pozitív módszereket kell alkalmazni a tanulás során.

1) Nyugodt környezet

Amennyiben a jutalomfalat elutasításának az oka a túl sok információ miatti izgatottság, akkor nyugodt környezetet kell teremteni. A nevelés kezdetén, ne a szabadban próbálkozzunk, ott zavaró lehet a túl sok járókelő, többi állat, autó stb. Teremtsünk otthon nyugodt környezetet, csukjunk be ajtót, ablakot és maradjunk kettesbe a kutyával. Nézzük meg, hogy reagál, könnyen lehet, hogy így majd tud koncentrálni a feladatára és a csemege is vonzóvá válik számára.

2) Nyújts biztonságot

Hasonló a helyzet, amikor a kutyát a stressz vagy a valamitől való félelem miatt nem érdekli a jutalomfalat vagy egészében az evés. Ki kell deríteni, hogy mi okozza a szorongást vagy a félelmet és meg kell szüntetni az okot. Emellett a kutya felé folyamatosan jelezni kell, hogy szeretjük és biztonságban van mellettünk. Ha megszűnnek a félelmek, valószínűleg a nasikat is el fogja fogadni és jobban fog menni a tanulás.

3) Próbálkozz mással

Meglehetősen gyakori eset, hogy a kutyának azért nem kell a jutifalat, mert egész egyszerűen nem ízlik neki. Ma már számtalanféle jutalomfalat érhető el a boltok polcain, érdemes végigpróbálgatni őket, valószínűleg lesz olyan, amelyiket imádni fogja és rá lehet venni a tanulásra.

4) Fontos az időzítés

Ha teli hassal akarjuk rávenni a kutyát a tanulásra, akkor ne csodálkozzunk, hogy nem igazán fog lázba jönni egy finom falattól. Arról nem is beszélve, hogy megpakolt pocakkal alapvetően is lankad a tanulásra való vágy. Olyan időpontot próbáljunk az idomításra találni, ami az etetés előtt van, szinte biztos, hogy beválik a módszer és egy-két falat reményében jobban teljesít majd a kedvencünk.

5) Mérsékelten a kosztolással

Szintén nehezen lelkesedik a kutya, amikor folyamatosan túl van etetve. Sajnálatos tény, hogy az ebek 40 százaléka felnőtt korára túlsúlyos lesz, ami egyértelműen a gazdik hibája. Ennek egyik következménye, hogy kajával sem lehet majd motiválni az állatot. Adjunk kevesebb kosztot a kedvencünknek, valószínűleg rögtön nőni fog a tanulási kedve pár finom falat reményében.

6) Korrigáljuk a rossz kódokat

Nehezebb a helyzet, amikor a kutyát azért nem érdekli a jutifalat, mert korábban már be lett csapva. Ebben az esetben a kedvencünknek be kell bizonyítani, hogy mi mások vagyunk. Ezt leginkább következetes viselkedéssel lehet, hogy érezze az állat, számíthat ránk.

7) Betegség kizárása

Az is előfordulhat, hogy a négylábú valamilyen betegség miatt nem fogad el jutalomfalatot. Ebben az esetben azonban nem a jutalomfalatokkal van a probléma és a kutya egyébként is étvágytalanságot fog mutatni. Levert lesz, nyüszög és betegségtől függően még számos kísérő-tünet jelentkezhet. Ilyenkor mindenképpen forduljunk állatorvoshoz és részesítsük az ebet szakszerű kezelésben.

8) Amikor sehogy sem működik

Természetesen olyan esetek is vannak, amikor a fenti technikákból egyik sem vezet sikerre és a
kutyát egyáltalán nem érdekli a tanulás. Ebben az esetben sem kell megijedni, hiszen a pozitív nevelésnek nem ez az egyetlen módja. Sőt. A legtöbb szakember egyetért abban, hogy a jutalomfalatnál jobb nevelési eszköz a simogatás és a dicséret, magyarán, ha a kedvencünket a szeretetünkkel jutalmazzuk meg. Ez közvetlenebb kapcsolat, a kutyáknak pedig rendkívül fontos az érintés, vagy egy-két kedves szó. Hálából és ennek reményében biztos, hogy mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy jól teljesítse a feladatát. Végül szintén pozitív megerősítés lehet, ha a sikeres tanulást egy kis játékkal vezetjük le, aminek a kutya örülni fog és így legközelebb is szívesen bújuk bele a nebuló szerepébe.

Összefoglalás

A tanulás egyik leghatékonyabb módja a jutalomfalatokkal történő pozitív megerősítés. Több esetben azonban ez nem működik. Ilyenkor fontos tisztában lennünk azzal, hogy mi ennek az oka. Legtöbbször a koncentráció hiánya, vagy a túlzott nassolás áll az alacsony motiváció mögött. Próbáljunk ki más módszereket is, amelyek szintén a pozitív visszacsatolásra építenek. Ilyen a simogatás, a gazdi szeretete, dicsérete. A szakértők többsége szerint ez a fajta nevelés jobb is, mint az ételekkel való jutalmazás.