Egy állatbőrbe bújt fűnyíróval élsz együtt? Néhány gazdi háziállata úgy vacsizza a füvet a ház körül vagy a közeli kutyaparkban, mintha a kedvenc nasija lenne. És néhány kutya ezután kihányja a frissen lelegelt füvet. Senki sem tudja biztosan, hogy bizonyos kiskutyáknál miért jön elő ez a szokás, de összegyűjtöttünk néhány nyomot, amire érdemes figyelni.

 

Már akkor sem érzik jól magukat.

Néhány szakértő úgy gondolja, hogy a kutyák azért esznek füvet mert fáj a hasuk. Az a teóriájuk, hogy a zöld anyagok megtisztítják a szervezetüket, mint a természetes saválló. Bár, valójában a fűevéstől egyszerűen hányni fognak, ami nem egy kellemes élmény se a kutyának se a gazdijának.

Az egyik módja, hogy megállapítsuk hogy gyomor problémák állnak e a fűevés hátterében az, ha követjük a gyakoriságát. Ha minden nap csinálják, valószínűleg nincs köze a gyomrukhoz. Abban az esetben ha csak hellyel-közzel csinálják, vagy azután hogy valami újat ettek, lehet hogy tényleg gyomor problémához van köze.

 

Hiányos étrend

Másik lehetséges magyarázat arra, hogy kedvenced úgy legeli a füvet, mint a bocik, hogy az étrendjük nem tartalmaz bizonyos tápanyagot, amire a testének szüksége van. Ez akkor jöhet elő, ha mostanában váltottál kutyaeledelt, és az új márka nem tartalmazza a rostot, amire kedvencednek szüksége van (erről részletesebben itt tájékozódhatsz.

Csak úgy mint nekünk, a kutyák emésztőrendszerének is szüksége van különböző féle tápanyagokra, a proteintől kezdve a rostokig, azért hogy egészségesek maradjanak. Ha kutyusod eledele nem biztosít neki elég rostot, azon anyagok növekedésére sóvárog majd, amik megmagyarázhatják a fűevési hajlamát. Hogy ezt elkerüld, gondoskodj róla, hogy a kutyaeledel amit veszel nem tartalmaz töltőanyagokat, de megvannak benne a szükséges vitaminok és ásványi anyagok életkor és méretspecifikus részei.

 

Unatkoznak

Hosszú séták, egy kis játékidő, vagy szimpla odabújás a fotelben; a kutyusod szereti ha odafigyelsz rá. Ha úgy érzik elhanyagoljuk őket, bármit megtesznek, hogy rájuk figyeljünk akár egy rosszcsont kölyök. Ha kedvenced tisztában van vele, hogy nem szereted ha füvet eszik, már csak azért is megcsinálja, hogy elérje hogy rá figyelj.

Ha a kutyád valószínűleg enni fogja a füvet, amikor kint vagytok az udvarban, játssz vele interakítv játékokat. Egy erős, kutya-biztos rágóka jó a kinti játszadozáshoz, hogy elterelje a figyelmét a fűben legelésésről.

 

Veszélyes?

Mindent egybevetve, feltéve hogy a fű amit esznek nincs rovarirtóval vagy más vegyszerrel permetezve, a fűevés nem feltétlenül káros a kutyáknak. De, ha a kutyád sokat „nyírja” a füvedet, lehet hogy valami másnak a tünete. A biztonság kedvéért mindig egyeztess az állatorvossal, ha bármilyen egészségügyi dologról van szó.

 

A cikket a cricksydog.hu készítette.