A kutyának bizony sétálni kell, ha van járvány, ha nincs. Efelől nem is igazán van kétsége senkinek, de azt már talán kevesebben mérik fel, hogy a séták után a mancsokat ebben az időszakban kicsit nagyobb odafigyeléssel kell ápolni.

De kezdjük az elején: A mancsápolás amúgy is régóta böki a csőröm, illetve annak teljes hiánya. Csak és kizárólag télen – de akkor is csak abban az esetben, ha havazik – van halvány érdeklődés a mancsápolók iránt! Ha kicsit jobban belegondolunk, beláthatjuk, hogy a mancsápoló lényege nem abban rejlik, hogy séta előtt jól bekenjük a mancsokat, majd mire a lépcsőházból kiérünk már nincs rajta semmi, és mehetünk a fagyos, felsózott aszfaltra :O Miiii? Akkor meg hogyan? Nem lövök le túl nagy poént, ha elmondom: a mancsok ápoltságának trükkje – mint minden más testrészé – a rendszeres és folyamatos hidratálás.  A kezedet sem csak akkor kened, amikkor hógolyózni mész, ugye? Karbantartjuk és ezzel máris megóvtuk a kiszáradástól és az  ezzel járó kisebesedéssel, aminek az eredménye, hogy marja a fagyos felsózott talaj és iszonyú fájdalmat okozunk a kutyának!

Hurrá, máris előrébb vagyunk, rátérhetünk a jelenlegi állapotra:

Az ápolt, egészséges mancs puha, sima. Nincsenek berepedezések, hólyagok, stb. Ha ezt kipipálhatjuk, mehetünk is sétálni! A gond most inkább a hazatéréskor van: mibe töröljem a kutyám lábát? Vagy áztassam az egészet úgy, ahogy van valami fertőtlenítőbe? Tedd fel a kérdést magadnak: magaddal megcsinálod? Nem. Akkor vele se tedd! Sok-sok posztot láttam, hogy a kiskutya lába lángvörös, be van gyulladva, mert egy felelület(!) fertőtlenítő szert tettek rá….könyörgöm, ne már! Amit megtehetsz, az az, hogy óvatosan a saját kézfertőtlenítődből vagy egy kutyáknak (ha nem kapsz, embereknek) készült antivirális (nem elég az antibakteriális – hisz nem baktériumról beszélünk ) törlőkendővel megtörlöd, és amikor felszívódott, ápolod mancsápolóval!

Ne tedd azt a kutyáddal, amit magaddal nem tennél!

Remélem, hasznosnak találtad a cikket.