Miért nem nyírom meg a többrétegű szőrt?

IMG_5837Miért nem szabad megnyírni a husky-m?
A szibériai husky és az alaszkai malamut, spitzek, berni pásztor, golden stb. szőre több rétegből tevődik össze. Az első réteg, ami bőrhöz közelebb esik, finom, puha és rövid szőrszálakból áll, ezt nevezzük aljszőrnek. Ez az a szőrzet, amit a kutyák tavasszal levedlenek, ez felelős a “hőszigetelésért”, azáltal, hogy “csapdába” ejti a levegőt.
A felső réteget fedőszőrnek hívjuk. Ez durvább, keményebb szőrökből áll, ez védi a kutyát az UV sugaraktól, rovaroktól, minden káros környezeti hatástól. Ez a szőrzet nem képes melegen tartani a kutyát de megfelelő védelmet tud nyújtani.

A szőr elsődleges feladata a védelem, ezután jön az esztétikum.
A szőr lenyírása nem segít lehűteni ezeket a fajtákat, amivel segíteni tudunk az az aljszőr eltávolítása.
E szőrtípus lenyírásával több kárt okozunk, mint hasznot. A nyírással okozott károk sok esetben visszafordíthatatlanok, vagy évekig tart a helyreállítás, arról nem beszélve hogy fajtaidegen és borzasztó ronda.

Legnagyobb megdöbbenésemre a forró nyári napokon sok embert látok képeket osztogatni a frissen nyírt kutyájáról. Értékelem a segítő szándékot, de valamit meg kell érteni: az emberektől eltérően a kutyák nem izzadnak a bőrükön keresztül, így hőt sem tudnak leadni. A kutyák elsősorban a lihegéssel hűtik magukat, másodsorban a talppárnáikon, ami az egyetlen testrészük, ahol izzadni tudnak.
Nem minden tulajdonos nyíratja le azért a kedvencét, mert azt hiszi ezzel jót tesz, néhányan a vedlést szeretnék ezzel letudni, mert amikor a szőr magától hullik ki, az sok bosszúságot okoz nekik. A kutyakozmetikus feladata lenne a ismertetni a gazdával a szőrtípus jellemzőit, ám sokak a könnyű és gyors pénzkereset reményében nem törődik ezzel.

A duplaszőrű fajták jellemzően kétszer vedlenek egy évben. Egyszer tavasszal és egyszer a tél beállta előtt. Az egész folyamat kb. hat hétig tart és tényleg nem túl szívderítő. Ezalatt az idő alatt rengeteg kihullott szőrrel fogsz találkozni, de bármekkora a kísértés NE nyírasd le a kutyádat!
Az utolsó ok (képletesen és szó szerint) ami miatt nyíratják ezeket a fajtákat az a divat. Számomra ez a legvisszataszítóbb, mert ők (sem) divatkiegészítők. A szőrt ápolni kell, nem megszabadulni tőle!

No Comments, Be The First!

Your email address will not be published.