▪ Kutyakozmetikum összetevők
▪ Jó tudni a kozmetikáról!
▪ Nyírás vagy trimmelés?
▪ Jó tudni a kutyákról!
▪ Az ivartalanításról!


Kutyakozmetikum összetevők

Manapság már mindannyian megnézzük és megválogatjuk, mi kerül kedvencünk etetőtáljába. De mi a helyzet a kutyakozmetikumokkal?

A legtöbb ápolószer csomagolásán fel van tüntetve, mely összetevőket tartalmazza. (Nem mellékesen a felsoroltak közül a legtöbb saját kozmetikumjainban is előfordul!)
Nézzük át, mit is jelentenek ezek:

Kollagén

Valójában nem méreg. Zselatinszerű protein, amely nem oldódik, mérete miatt képtelen felszívódni a bőrbe. A legtöbb kozmetikai termékben előfordul. Állatok bőréből és apróra őrölt tyúklábból állítják elő. Filmrétegszerűen oszlik el a bőrön, ebből kifolyólag nem engedi azt szabadon levegőzni. A legnagyobb hátránya, hogy rendszeres használat esetén a bőr természetes kollagén-előállítása megcsappan.

Diethanolamin (DEA)

A DEA kristályos vagy színtelen alkohol. Leginkább tisztítószerekhez, emulgeátorokhoz és oldószerekhez használnak. Egyes testápolók is tartalmazhatják, mivel bőrpuhító hatással bír. Ezenkívül egyéb bőrápoló termékekben is előfordul hidratáló hatása okán. A DEA nitrátokkal történő együttes feldolgozása esetén, a két anyag reakciója után rákkeltő anyag keletkezik. A korábbi tanulmányozások során a DEA-t nem említették a rákkeltő anyagok között, mára viszont egyre több kutató nyilatkozik úgy, hogy a DEA nitrátokkal való egyesülés nélkül is rákkeltő hatású. Ezenkívül bőr- és nyálkahártya izgató hatását sem lehet figyelmen kívül hagyni.

Propylene/Butylene Glycol

A propylén glikol (PG) egy petróleum származék. A bőrbe bejutva gyengítheti a protein- és sejtszerkezetet. Leggyakrabban gyógynövényekből való kivonatok nyerésére használják. Lehetővé teszi, hogy más vegyi anyagok a bőr mélyebb rétegeibe jussanak, és ezzel a véráramba kerülhessenek. Az ipari alkalmazásokban fagyálló szerként használják. A PG alkalmas a hajókra tapadó kagylók eltávolítására. Az EPA (Környezetvédelmi Ügynökség) olyan mérgezőnek minősíti, hogy a dolgozókat védőkesztyű, védőruha és szemüveg használatára kötelezi, valamint a PG oldatok biztonságos, föld alatti elraktározására. A PG rendkívül gyorsan a bőrbe jut, ezért az EPA óv a bőrkontaktustól, amely következménye az agy, a máj és vese rendellenességei lehetnek. Nincs figyelmeztető szimbólum egyes dezodorokon, amelyekben a koncentráció nagyobb, mint sok ipari alkalmazásban.

Paraben preservatives

Ezt az összetevőt a mikrobás fejlődés megakadályozására alkalmazzák, illetve a termék felhasználhatósági idejének növelésére. Használata gyakori, habár köztudottan erősen mérgezőek. Leginkább allergiás reakciókat és kiütéseket okoznak.

PVP/VA Copolymer

Petróleumból származék, leggyakrabban haj spray-ekben, dauervízben használatos. Mérgezőnek minősítik, mivel a rendkívül apró részecskéi idegen testekhez kötődve a tüdőbe juthatnak.

Petrolatum

Leginkább ásványi olajként ismert vazelin. Eltömíti a bőr pórusait és ellehetetleníti, hogy a bőr természetes olajokat állítson elő.

Glycerin (glicerin)

Sziruphoz hasonlítható folyadék, amely előállítása a víz és a zsír kémiai reakciójával történik. Oldószerként és puhítóként alkalmazzák. A bőr mélyebb rétegeiből a bőr felületére vonzza a nedvességet, és ott is tartja azt, hacsak a levegő páratartalma el nem éri a 65%-ot, ekkor a bőr belülről kifelé haladva fokozatosan kiszárad.

Nercolaj (Mink Oil)

Természetes olajkomponens, melyet elhullott nercek és más prémes állatok teteméből nyernek ki. Oldószerként és a cipőápolókban alkalmazzák. A lábbeli fényessé és vízhatlanná válik tőle.

Sodium Lauryl Sulfate (nátrium lauryl szulfát)

Erős tisztító hatású és nedvesitő anyag, amely leggyakrabban a felmosószerekben, a gépi zsírtalanítókban és az autómosószerekben fordul elő. A tanulmányok szerint a leggyakoribb bőrallergén anyag. Felszívódása gyors. Az agyba, májba, szembe vagy szívbe kerülve maradandó károsodást okozhat. Emellett lassítja a gyógyulás folyamatát. Felnőtteknél esetén szürkehályogot idéz elő, a gyerekeknél pedig megakadályozza a szem normális fejlődését.

Gyógyszertárakban is kapható. A csomagoláson figyelmeztetés olvasható, miszerint belégzése és lenyelése káros az egészségre, irritálja a bőrt és a légzőszerveket. Veszélyes szemkárosodást okozhat. Szembe kerülése esetén alaposan öblítse ki, és forduljon orvoshoz! Bőrre sem kerülhet, ez esetben esetén bő vízzel azonnal le kell mosni! Munka közben ajánlott védőöltözet és védőszemüveg használata. Lenyelése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, és a címkét vagy a termék csomagolását meg kell mutatni!

Sodium Laureth Sulfate (nátrium laureth szulfát)

A Sodium Laureth Sulfate a Sodium Lauryl Sulfate alkoholos változata. Kevésbé irritáló hatású, ám komoly kiszáradást okoz. A tisztítószerekben vagy a samponokban található összetevőkkel reakcióba lépve a Sodium Laureth Sulfate és a Sodium Lauryl Sulfate egyaránt rákkeltő nitrátok és dioxidok keletkezéséhez járulhat hozzá. Akár egyszeri hajmosás alkalmával is nagy mennyiségű nitrát kerülhet a véráramba.

Nitro- és policiklikus pézsmavegyületek

Szintetikus parfümanyagok, melyek az állatkísérletek alapján részben rákkeltőnek minősültek, mivel megváltoztatják az egyed genetikai hátterét. Ezek az anyagok a szervezetünkben annyira felhalmozódhatnak, hogy akár az anyatejben is kimutathatóvá válnak. Az újabb kutatások májkárosító hatást tulajdonítanak neki. Az illatanyagok allergiát okozhatnak, valamint a kötőhártyát és a légutakat is ingerlik.

Ásványolaj (paraffinum liquidiumnak is nevezik)

A nyersolaj származéka. Az ipari alkalmazásokban főképp kenőolajként használják. Vékony, filmszerű réteget képez a bőr felszínén, amivel elzárja az utat a bőr által termelt anyagok, toxinok és a nedvesség előtt. A bőr képtelen normálisan lélegezni, így a sejtek oxigénellátása sem kielégítő.

Propylenglykol (propilénglükol)

A propilénlgükol az ásványi olaj kozmetikai termékekben előforduló formája, amelyet fék- és hidraulikafolyadékokban éppúgy alkalmaznak, mint a fagyásgátló szerekben. A propilénglükol a bőr-, haj- és szőrápoló termékekben és a kozmetikumokban hidratáló hatása miatt használatos. Ez az összetevő a bőr eltömítésével megakadályozza a nedvesség vagy a víz eltávozását. Erősen irritálja a bőrt, és használata májelégtelenséget és vesekárosodást is okozhat.

Cationic Surfactants (felületaktív anyagok)

Ezek a felületaktív anyagok pozitív elektromos töltésűek. Négy elemből álló ammónium csoportot tartalmaznak, ezért gyakran hívják "quats"-nek. Leginkább hajkondicionálókban alkalmazzák, bár a papír és textil iparból származnak, ahol lágyítóként és antisztatikus hatóanyagként használatosak. Hosszú távon a hajat kiszáríthatja, töredezetté teszi. Irritatív, szintetikus, allergén és mérgező hatású. Lenyelve halálos.

Stearalkonium Chloride

Leginkább hajkondícionálókban és krémekben használt összetevő. Gyakran allergiás reakciókat idéz elő. A textiliparban lágyítóként alkalmazzák. Sokkal olcsóbb és a hajkondicionáló formulákban könnyebben használható a proteineknék vagy a gyógynövényeknél.

PEG (polietilénglükol)/ PEG-származékok

A Copolyol a Polyglykol, a Polysorbate olyan összetevők, melyeket a PEG vagy eth. jelölés mellett többnyire egy számmal is ellátnak, pl. ceteareth-33. Ezek az anyagok és származékaik a bőrt áteresztővé teszik, így a károsító anyagok akadály nélkül a bőrbe juthatnak.

Dimethicone (dimetil-polisziloxán, Siliconöl, szilikonolaj)

Szintetikus anyag, hajlakkokban használatos. A hajápolók termékek hatását zavarhatja. Patkányokon, egereken végzett kísérletekben tumort okozott.

Tetrasodium EDTA

Komplexképző szer, a fémmaradványok közömbösítésére alkalmazzák. Toxikus, környezetszennyező anyag és az oldószer propylen glycol megkönnyíti a többi vegyi anyag bőrbe való felszívódását, illetve ezáltal a véráramba való bekerülését.

Cocamidopropyl betain

Gyakran fordul elő a természetesnek kikiáltott termékekben. Egészségkárosító nitrozaminokkal szennyezett, esetenként allergiát okoz.

2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol (Bronopol)

Szintetikus halogénvegyület, tartósítószerként használatos. Formaldehidet ad le, rákkeltő nitrózamin-szennyeződés lehetséges.

Cinnamal (fahéjaldehid)

Szintetikus illatanyag, amely erős allergén hatással bír.

C.I. 42 090 (Acid Green 9)

Szintetikus zöld hajfesték. Az Egyesült Államokban 1978-ban betiltották. Rákkeltő és allergizáló maradványok lehetnek benne.

C.I. 14 720

Szintetikus anyag, kék színező. Gyakran allergén hatású.

 
Tanácsadás, tippek gazdiknak!

Nyitvatartás:
bejelentkezés alapján

Bejelentkezés: 30/3840105

Mór, Pince u. 84.

Menhelyről származó kutyáknak 20% kedvezmény!

Havonta más kedvezmények, ajándékok!

Kellemes környezetben várom vendégeimet és gazdijaikat!

 
 
Parabének

A parabéneket dezodorok, kozmetikumok tartósítására használják. Rákkeltő hatásúak. A vegyi anyagok a bőrbe jutva befolyásolják a hormonrendszert. Akár légzési nehézségeket, allergiás reakciókat is előidézhetnek.

 

Az emésztőrendszeren keresztül 30%, bőrön keresztül bejutó anyagok 70%-a szívódik fel szervezetünkben!

Válogassuk meg milyen kutyakozmetikumot vásárolunk meg kedvenceinknek!

     
A Honlap a Zöld Kutya kutyakozmetika tulajdona.