A szakértő válaszol – tavaszi kozmetika

Szőrös kutyaRovatunk új cikkét a tavaszi megújulás ihlette. Sokan érdeklődtek, hogy mikorra érdemes időzíteni a tavaszi kozmetikát.
A naptári tavasz beköszöntött, a nappalok egyre hosszabbak és melegebbek így kedvenceink nekiláttak a vetkőzésnek.
A vedlés az a biológiai folyamat, amely során a kutya a környezeti, természeti változásokhoz alkalmazkodva a szőrzetét lecseréli. A kutya általában évente kétszer vedlik. Télire hosszabb, sűrűbb és lágyabb szőrzetet növeszt, amely kevésbé vezeti a hőt, mint a nyári bundája. Amikor a szőrtakaró megöregszik, megérik – kihullik.
A kutyáknál háromféle vedlést különböztetünk meg: az életkori, az időszakos és az állandó. Az első a kölyökkutyáknál figyelhető meg, amikor a felnőttkor küszöbén megváltozik a bundájuk. A második ilyenkor időszerű. Az időszakos váltás az időjárás-változáshoz kapcsolódik tavasszal és ősszel. Tavasszal a téli dús és sűrű szőrzet törékennyé válik, fénytelen lesz és kiritkul a fedőszőr. Ősszel a vedlés nem olyan intenzív, azonban hosszabb ideig tart, mint a tavaszi. Ekkor hosszabb fedőszőr és sűrűbb aljszőr növekszik.
A harmadik vedléstípus az állandó vedlés, ami azt jelenti, hogy egész évben hullik a szőr. Ez a típus leginkább a lakásban tartott kutyákra jellemző, hiszen a szőrük már nincs kitéve a természeti változásoknak, hőmérsékletingadozásoknak. A folyamat kizárólag a szőrhagymák érésének és elhalásának időpontjától függ. Ezeknek a kutyáknak nincs szükségük időszakos váltásra, mert szőrzetük alkalmazkodik az új körülményekhez: meggyengül az aljszőr, rövidülnek és vékonyodnak a fedőszőrök.
Az időszakos vedlés során a kutya szervezetének megnövekszik a tápanyagigénye, ezért bőségesebb tápanyagtartalmú ételek fogyasztására van szüksége. A tudatosabb táplálás mellett az állat a vedlési időszakban figyelmesebb gondozásra is szorul. Általánosságban elmondható, hogy nagyjából egy-másfél hónapot tart, de a a kutya kora, fizikai és egészségi állapota is befolyásolhatja.
A vedlést elősegíthetjük kedvencünk jó közérzete és a kert/lakás megóvása érdekében. A legkevesebb amit megtehetünk, hogy otthon alapsan kifésüljük, átkeféljük a kutya szőrét. Amennyiben profira bízná az ügyet, akkor foglaljon időpontot a legközelebbi szalonunkban. Akár online is:
Érdemes jó előre gondolni a foglalásra, mert az első napos hétvége után, mindenki egyszerre szeretne időpontot, így előfordulhat, hogy bizony várni kell…
Remélem segítettünk. Továbbra is várjuk a kutyatartással, gondozással, ápolással kapcsolatos kérdéseket e-mailben (info@zoldkutya.hu), messengeren, vagy személyesen!

No Comments, Be The First!

Your email address will not be published.