A szakértő válaszol – nyers etetés

15350694_1200828703331675_9026022740141159563_n“Sokat olvasni mostanában a nyers etetésről. Nektek mi a véleményetek erről?”

A munkám miatt sokszor és sokat beszélgetek állatorvosokkal és tenyésztőkkel egyaránt. Ahogy általában, itt sincs egységesen elfogadott álláspont arról, hogy melyik etetési mód a legmegfelelőbb a kutyák részére. Nem szeretnék pálcát törni egyik felett sem, de vannak fenntartásaim…
A legfontosabb: az úgy nevezett nyers etetést ne tévesszük össze azzal, hogy dobunk egy kis farhátat a kutya elé, ezt természetesen ellenzem.
Két különböző módszer is elterjedt:
Az egyik módszer a B.A.R.F. (Bones And Raw Food diet) a másik pedig a Prey Model. Mindkettő alapgondolata, hogy bár a kutya háziasított, mégiscsak a ragadozó farkas az őse, így annak az “étkezési szokásait” kell követni. Ebben a szellemiségben minden allergia megelőzhető, hosszú és egészséges életet élhet kedvencünk.
A BARF modell: 40% csontos hús, 30% zöldség és/vagy gyümölcs és 30% nyers hús. A hús lehet csirke, kacsa, pulyka, nyúl, szarvas, birka vagy marha. Kiegészítőként tojás, lazacolaj, lenmagolaj és zöldkagyló-kivonat adható.
A Prey modell esetében nem adunk a kutyánknak zöldséget és gyümölcsöt. Csakis nyers hússal tápláljuk őket aminek az aránya: 80% hús, 10% csontos hús és 10% belsőség. – ezzel a módszerrel a legkevésbé sem tudok egyet érteni.
Amint azt az elején írtam, annál lényegesen árnyaltabb a kép, mint ahogyan azt állítják a módszerek keményvonalas hívei.
Való igaz, hogy a mai kutya őse a farkas. Azonban az ember háziasította, tenyésztette, a maga céljaira formálta. Egy farkas élettartama átlagosan öt év, egy hasonló méretű kutyáé legalább a duplája.
A farkas nem csak nyers húst és csontokat eszik! Megeszi az összes belső szervet, a gyomrot, a beleket (ezek összes előemésztett tartalmával, ami mind növényi eredetű) és megeszi még ürítetlen bélsarat is.
A problémám, hogy a gyakorlatban az olcsó, rossz minőségű tápot cserélik a gazdák az olcsó, (szteroidokkal és növekedési hormonokkal teletömött) csirkefarhátra. Csöbörből vödörbe…
A kutya egy “háziasított farkas”, aki már a szocializációja és életkörülményei miatt nem képes úgy és azt enni amit az ősei, ezért nekünk kell olyan táplálékról gondoskodnunk, amelyik a leginkább megfelel számára!
Tehát, ha valaki a nyers etetés mellett dönt, nagyon körültekintően, minden összetevőre odafigyelve etesse kutyáját.
Magam részéről a jó minőségű száraz tápot favorizálom: egyszerű az adagolás, megkönnyíti a mindennapokat, tartalmaz mindent, amire kedvencünknek szüksége van…

Remélem segítettem, addig is várom a kutyatartással, gondozással, ápolással kapcsolatos kérdéseket e-mailben (info@zoldkutya.hu), messengeren (bármelyik szalon facebook oldalán) vagy személyesen!
Zöld Kutya – nem csak csináljuk, értünk is hozzá!

No Comments, Be The First!

Your email address will not be published.